Det är viktigt att underlaget är tillräckligt stabilt för att montera kakel, sjösten och liknande på vägg. Vid enbart plastmatta på vägg, är det inte lika känsligt.
När man monterar skivmaterial på en vägg ska skivleverantörens rekommendationer följas bland annat avseende:
Det är särskilt viktigt när väggen ska kläs med kakel, sjösten och liknande. Om underlaget sviktar, finns det risk för att plattor lossnar från väggen. Det kan också skada tätskiktet, vilket riskerar att leda till vattenskador. Vid plastmatta som beklädnad, är det inte lika känsligt eftersom mattan har en stor töjmån.
Följ leverantörens anvisningar för hur våtrumsväggen ska byggas upp om den består av skivmaterial. En tumregel när väggen ska kaklas är att den ska ha en böjstyvhet som motsvarar två lager gipsskivor med kartongyta med ett regelavstånd på 600 mm.
För att infästningar ska kunna göras vart som helst på en väggyta krävs att väggen i sig har tillräckligt hög hållfasthet. Vid valet av material bör hänsyn därför tas till eventuella infästningar och möjligheten att eftermontera exempelvis stödhandtag eller duschväggar.
För att möjliggöra infästningar i väggen utan bakomliggande reglar eller kortlingar kan man välja en skivkonstruktion som är provad och godkänd för infästning, till exempel 15 mm konstruktionsplywood (kryssfaner) som uppfyller kvalitet F 10/3 E 80/15 enligt SS-EN 636* på 70 mm träregel, alternativt plåtregel, i båda fallen monterade på c/c 450. På våtrumssidan monteras därefter en formstabil skiva som underlag för tät- och ytskikt. Väggen kan beskrivas som en enda stor kortling där infästningar kan göras var som helst på väggytan. Väggen är utvecklad gemensamt av byggbranschen och provad på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.
* Tidigare EN 636 20/70